Як захиститися від грипу, а підхопивши вірус,пережити його без ускладнень

Хворіти на вірусні захворювання чи не хворіти – не в цьому питання. Адже вірусів у оточуючому середовищі – безліч. Їх різновидність постійно зростає як кількісно, так і змінюється якісно. Не маючи змоги побачити, а отже – ухилитись від зустрічі та попередити захворювання, кожна людина повинна знати основні умови більш безпечного перебігу інфекційного захворювання.

Отже потрібно зберегти життя під час хвороби, запобігти не тільки найближчим, а й віддаленим ускладненням, що неодмінно виникають при необачному супроводженні будь-якої інфекції. А тим більше такої досить небезпечної – як грип.

Зазвичай ми починаємо готуватися до епідемії грипу задовго до її початку. Хтось робить собі протигрипозне щеплення, хтось купує в аптеках імуномодулятори, а хтось жахається кожного, хто кашляне чи чхне. Чому люди так бояться цієї хвороби? Передусім тому, що захворювання на грип часто ускладнюється іншими хворобами, провокуючи загострення патологічних процесів в організмі. І трапляється, що підхопивши одну хворобу (грип), людина потім довго (інколи все життя) лікується від інших: серцево-судинної недостатності, ниркових захворювань (гломерулонефрит, пієлонефрит), запальних або обмінно-дистрофічних захворювань суглобів тощо.

Чому так відбувається? І як уберегтися від грипу та його небезпечних наслідків?

Вірус грипу передусім небезпечний токсинами, які він виробляє як продукти своєї життєдіяльності. Тим паче, що він продукує їх у великій кількості. Для людини ці речовини є дуже небезпечними. Ситуація ускладнюється тим, що у багатьох організм і без того переповнений токсинами (з їжі, води, повітря). Тому принесені вірусом стають останньою краплею, яка перевантажує внутрішні системи, спричинюючи в них серйозні ушкодження.
Чи можна цього уникнути? Так. Якщо правильно поводитися під час перебігу хвороби.

Людина, як автомобіль, без води перегрівається та „закипає”.

Перше правило, якого потрібно дотримуватися людині, що захворіла на грип, — багато пити. Вода – це найпростіший фізіологічний засіб для виведення з організму отруйних речовин. Саме за допомогою рідини вони виділяються з сечею через нирки та з потом через шкіру.

Але у разі захворювання, яке супроводжується підвищенням температури, організм постачає нирки рідиною в останню чергу. Бо передусім спрямовує її на охолодження організму через легені й шкіру. За підвищеної температури на кожен додатковий градус з організму виділяється по1 л води через шкіру й легені. Тому, якщо людина п’є воду в недостатній кількості, насамперед з ладу виходять нирки, а токсини залишаються в організмі, шукаючи  собі інші цілі.

Якщо ж людина п’є зовсім мало і вже бракує рідини й на охолодження, організм починає перегріватися, температура піднімається вище й вище – до 40–42° С. Треба зазначити, що така висока температура в більшості випадків пов’язана зі значним зневодненням організму. Дивно, що люди цього не усвідомлюють. Адже якщо сухе голодування за 5 діб призводить до незворотніх змін в організмі, то у випадку підвищення температури тіла на 2° людина зневоднюється значно швидше – за 2–3 доби. У випадку, якщо з автомобіля злити воду, його двигун відразу закипить. Організм людини так само потрапляє в авральну ситуацію. Тож людина, яка вживає мало рідини, хворіючи на грип, може зістарити свої органи на 20 років. Або, підтвердивши статистику, швидко досягти ускладнень.

П’ять ознак ускладненого перебігу грипу.

Перша ознака ускладненого перебігу грипу – недостатнє виділення сечі. Друга ознака ускладнень при грипі — це поява ознобу. При тривалих ознобах шкіра стає холодною й вологою – це третя ознака ускладненого перебігу грипу.  Занадто прискорений пульс – четвертий симптом, який має насторожити. Біль у м’язах – п’ята ознака неправильного супроводу хвороби. Часто погіршення стану хворого настає вночі. Адже в цю пору доби людина спить, тож не вживає рідини. Хоча як би це було тяжко, але під час вірусного захворювання цю практику потрібно змінити і пити навіть серед ночі — що частіше, то ліпше.

Що пити під час хвороби?

Що краще пити? Не чисту воду, а з вмістом органічних кислот – це компоти, варення (яблучне, вишневе, перетерта з цукром журавлина), соки, чай з лимоном. Вони змінюють рН крові, посилюючи сечовиділення, за рахунок чого одночасно задіюється механізм охолодження та очищення організму. Що стосується популярних калини й малини, то їх краще долучити пізніше, після зниження температури. Річ у тім, що ці ягоди містять природний аспірин, а тому спричинюють зниження температури й посилене потовиділення. При цьому нирки залишаються без води. Але нирки — потужніша за шкіру очисна система. Тому під час хвороби потрібно дбати, щоб передусім вона була задіяна. Температура пиття має бути помірно теплою – близько 40°С. Бо ні холодна, ні гаряча вода не всмокчеться в кров, доки не набуде помірної температури, а отже втрачатиметься дорогоцінний час. А зі зниженням темпу засвоєння рідини зменшується і спроможність організму охолоджуватись та виводити токсини.

Зазвичай у холодну пору року в наших оселях занадто сухе повітря, не вистачає вологості. Це також сприяє додатковій втраті рідини через легені, зневодненню організму, особливо під час хвороби. Тому в кімнаті, де перебуває хворий, потрібно зволожувати повітря, поставивши на батарею посудину з водою чи мокру полотнинку.

Чим шкодять жарознижувальні пігулки?

Жарознижувальних засобів краще уникати. Звичайно, якщо людина п’є достатньо рідини і температура не перевищує 39°С. Бо якщо „збивати” температуру, в організмі виробиться мало інтерферону, який знешкоджує віруси й бактерії, тому він стане беззахисним перед хвороботворними бактеріями. Внаслідок цього грип може ускладнитися бронхітом, отитом, пневмонією, гайморитом, артритом, міозитом, енцефалітом та іншими захворюваннями.

Хворіти на грип потрібно в постелі. Тим, хто рветься на роботу, потрібно пам’ятати, що вони не просто перевантажують організм, а вкорочують своє життя на кілька років. Та наражають на небезпеку оточуючих. Для того щоб запобігти ускладненням, доки тримається температура, потрібно лежати в ліжку. Як температура нормалізується, слід хоча б два-три дні побути вдома, дати можливість організму відновитися після хвороби. Адже інтерферон починає вироблятися лише на п’ятий день хвороби. Лише в цьому разі людина вийде на роботу здоровою і працездатною.

Коли і що можна їсти хворому?
Що стосується їжі, то на період значного підвищення температури від неї краще утриматися. Річ у тім, що процес травлення також потребує рідини. І лиш щось потрапляє до шлунка, відразу вся вода організму спрямовується до цього органа. А найпотрібніша в період хвороби функція – виведення токсинів, на цей час загальмується. Найлегша їжа – кефір, перетравлюватиметься в шлунку протягом години, відтак протягом цього періоду токсини накопичуватимуться в організмі. Якщо ж людина з’їсть щось „суттєвіше”, наприклад білкову їжу, особливо тваринного походження, то цей процес затягнеться ще надовше. Тож якщо людині дуже хочеться їсти, доцільніше приготувати їй „густий” напій з варення, меду чи рідкий кисіль, які потрібно трохи пожувати в роті (обробити слиною). Тоді вони засвояться за лічені хвилини, наповнивши організм енергією. Та не дуже уповільнять темп засвоєння рідини. Коли температура починає знижуватися, хворому можна дати поїсти (якщо в нього є бажання). Це має бути молочно-овочева дієта, каші, легенький супчик. А ось м’яса чи риби вживати не варто. Білкова їжа в раціоні людини у цей час потребує для травлення активізації процесу обміну речовин, який супроводжується підвищенням внутрішньої температури. А це не зовсім потрібно в даній ситуації.
Зазвичай у разі вірусних захворювань радять приймати вітамін С. Він справді є помічним, але в натуральному вигляді – у соках, лимонах, настій шипшини тощо. Що ж стосується синтетичного, то він негативно впливає на наднирникові залози, які виділяють гормони для підтримання тонусу судин, а отже при ймовірному передозуванні може спричинити різке падіння артеріального тиску.

Як запобігти інфікуванню вірусом грипу?

Вітамін А – це чудовий профілактичний засіб. Він посилює вироблення секретів, які „змивають” всі віруси. Тому склянка морквяно-гарбузового соку зранку (краще з якимось жиром) зміцнить імунний захист перед атакою вірусів. Щодня особливо в період епідемії потрібно вживати часник і цибулю. Ще один популярний противірусний засіб – змащування слизової оболонки носа оксоліновою маззю.